Fret / Mustela putorius furo


De fret is een speels en actief diertje dat ook nog eens slim genoeg is om trucjes te kunnen leren. Hierdoor is hij erg gewild als huisdier. Echter hebben deze dieren een goede opvoeding nodig en is het dus anders dan het aanschaffen van een hamster of cavia. Een slecht opgevoede fret kan bijten, spullen slopen en ontlasting achterlaten op ongewenste plekken. Mannetjes schijnen een iets sterkere geur te hebben dan vrouwtjes (de ook wel bekende 'frettengeur'), dus denk hieraan bij de aanschaf. De fret is in verschillende kleuren gekweekt, waarvan wildkleur en albino de meest voorkomende kleuren zijn. Dit dier is familie van onder andere de steenmarter.


Huisvesting

De fret is van nature een solitair levend diertje, maar door de jarenlange fok met deze dieren zijn ze steeds beter samen met soortgenoten te houden. Het is dan nu ook mogelijk om meerdere fretten samen te huisvesten. Maar de fret mag dus ook alleen worden gehuisvest. Zet niet meer dan 5 fretten bij elkaar en zet alleen dieren bij elkaar die ook goed met elkaar overweg kunnen.

 

De minimale vereisten voor het verblijf van één of twee fretten is anderhalf tot twee vierkante meter grondoppervlakte. Zorg dat de fret ook een stuk de hoogte in kan, omdat fretten dol zijn op klimmen en klauteren.


De fret heeft geen bepaalde bodembedekking nodig en doet zijn behoefte het liefst op één vaste plek. Hiervoor kun je een kleine kattenbak gebruiken met wat kattenbakkorrels. Gebruik wel stofvrij bestandsdelen, omdat fretten slecht tegen stof kunnen. De beste optie is houten kattenbakkorrels. Mocht je toch wat op de bodem willen doen kun je een dekentje neerleggen.

 

Voor de rest kun je de kooi zo inrichten als dat je zelf leuk vindt. Probeer lekker veel klimobjecten in het verblijf te hangen. Zoals al eerder vermeld is de fret gek op klimmen en klauteren. Maar let er op dat de fret niet een harde val kan maken. Ook speeltjes waarmee de fret zich kan vermaken zijn een must. Spullen die kraken, verpakkingsmateriaal en wc-rolletjes worden allemaal erg leuk gevonden door fretten.

 

 Voeding

Over de juiste voeding van fretten is veel te vertellen. Belangrijk om te weten is dat in de regel goedkoop gelijk staat aan duurkoop. Goedkope voeding is vaak van lagere kwaliteit en leidt op de lange termijn tot gezondheidsproblemen. Dit komt doordat veel goedkope brokken te veel plantaardige bestanddelen bevatten, terwijl fretten carnivoren zijn. Lees je dus goed in over de meest geschikte voeding voor de fret. Een fret mag zowel brokjes eten als ook prooidieren en rauw vlees. Het makkelijkste voer (naast brokjes) zijn muizen, omdat een volwassen fret aan 2 muizen per dag genoeg heeft. Vraag bij de aanschaf van een fret voor de zekerheid na wat de fret gewend is om te eten.

 

Brokjes

  • Hill's Kitten
  • Orijen Kitten
  • Eukanuba Kitten
  • Totally Ferret

Rauw voer

  • Muizen
  • KVV
  • Kuikens
  • Gerbils