Boa Constrictor / Boa Constrictor


De boa constrictor is een wurgslang die afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika. Hier wonen zij in veel verschillende soorten gebieden. Je kunt ze eigenlijk overal tegenkomen. Omdat ze voor hun eten moeten jagen is hun kleur aangepast aan de omgeving en vallen zij niet echt op als je er niet op let. Ze zijn over het algemeen lichtbruin, maar er worden tegenwoordig verschillende kleuren gekweekt. Op het lichaam zit een patroon met donkere vlekken. De boa constrictor kan 3 a 4 meter lang worden en wordt in het wild ongeveer 20 jaar oud.


Huisvesting

Omdat de boa zo groot wordt is het belangrijk om te kijken of je genoeg ruimte aan de slang kan bieden. Een volwassen boa heeft al gauw een terrarium nodig van 2 meter breed 1 meter diep en 60 centimeter hoog. Het terrarium mag eventueel hoger aangezien de slang een echte boombewoner is. 

 

Deze slang wordt wel eens met meerdere in een terrarium gehouden maar leeft toch het liefst alleen. Mocht er toch een tweede slang bij komen, moeten de maten van het terrarium groter. Let op dat het samen houden van slangen op den duur fout kan gaan.De temperatuur in de bak moet rond de 32 graden liggen waarbij het onder de lamp 35 graden mag zijn. Niet alleen kun je het terrarium met een lamp verwarmen maar er kan ook gekozen worden om een warmtekabel of -mat te gebruiken. Let bij het gebruik van een warmtekabel of -mat er op dat deze niet in het terrarium zelf wordt gelegd maar er onder. Zorg tevens er voor dat er nog een klein beetje ruimte tussen het verwarmingselement en het terrarium zit. Verder heeft de slang geen speciale uvb-lamp nodig. Sommige mensen gebruiken deze wel omdat de kleur van de slang hierdoor beter tot zijn recht zou moeten komen. De luchtvochtigheid mag rond de 60% tot 85% liggen.

 

 

 

 Als bodembedekker kan er gebruik worden gemaakt van bark, kokosvezel en lignocel. Let op met het gebruiken van te grote stukken houtsnippers. Als de slang hier per ongeluk teveel van binnenkrijgt kan hij een verstopping krijgen.

 

Omdat de slang een boombewoner is kun je veel takken in het terrarium bevestigen waar de slang in kan klimmen. Ook levende planten zijn een mogelijkheid als er bijvoorbeeld kokosvezel als bodembedekker wordt gebruikt. Zorg er voor dat je sterke planten gebruikt bij volwassen slangen. Boa's kunnen namelijk behoorlijk groot en zwaar worden en kunnen de planten beschadigen. Zorg voor een mooie grote waterbak want de slang houdt erg veel van badderen.Voeding

De boa constrictor is een wurgslang, dit betekent dat hij niet giftig is maar zijn prooi wurgt. De boa doet dit tot zijn prooi dood of bewusteloos is geworden en eet hem daarna rustig op. Het formaat van de prooi is afhankelijk van de lengte en breedte van de slang. Geef de slang een prooi die niet groter is dan 1,5 keer zijn lichaamsbreedte. Bij jonge boa's beginnen de meeste mensen met het voeren van volwassen muizen en/of jonge ratjes. Voer een volwassen exemplaar één keer in de twee weken en een jong exemplaar één keer in de week. Als er plannen zijn om te kweken mag het vrouwtje gerust elke week wat eten. Hieronder vind je een lijst van prooidieren die de boa mag eten.

  • Ratten
  • Muizen
  • Dwergkonijnen
  • Gerbills
  • Hamsters
  • Cavia

Dragon Dronten, Staalwijk 6A,

Dronten, Tel: (06) 17012226

Email: Dragondronten@gmail.com

BTW: NL002355422B43

KVK: 67848052