Brilkaaiman / Caiman crocodilus


De brilkaaiman valt onder de krokodilachtigen. Het dier is bruingekleurd met zwarte vlekken en geelgroene ogen. Hij wordt van kop tot staart gemeten zo'n 1,5 meter met uitlopers tot wel 2 meter lang. De brilkaaiman kan rond de 50 jaar oud worden en er zijn verhalen bekend over kaaimannen die zelfs 70 jaar oud geworden zijn.


Huisvesting

Omdat deze dieren groot worden en potentieel gevaarlijk zijn, is het belangrijk dat ze een veilig en ruim verblijf krijgen. Als ze nog vrij jong zijn kun je ze gemakkelijk in een groot aquarium houden met een droge plek waarop ze kunnen zonnen. Maar als de dieren eenmaal groter worden is het echt noodzakelijk om de dieren in een verblijf van minimaal 5 bij 5 meter te plaatsen. Sommige mensen maken ook wel een complete kamer vrij voor de kaaiman zodat ze lekker veel ruimte hebben. In het verblijf moet een grote vijver liggen die minimaal 70 a 80 centimeter diep is. Daarnaast is een landgedeelte erg belangrijk voor de kaaiman om op te kunnen zonnen en te graven.



De temperatuur in het verblijf moet zo'n 30 graden zijn waarbij het onder de lamp 40 graden is. De temperatuur van het water moet boven de 28 graden liggen en mag tot ongeveer 30 graden stijgen als het middag wordt. De luchtvochtigheid in het verblijf hoort daarbij tussen de 70% en 80% te liggen. In de avond mag de luchtvochtigheid stijgen tot wel 90%.  De kaaiman heeft niet alleen maar warmte nodig maar ook uvb.  Voor een goede uvb-lamp raden wij de Solar Raptor aan of de kwikdamplampen van RepTech. Deze lampen geven niet alleen warmte maar ook uvb af. uvb is zeer belangrijk voor het aanmaken van D3 en het opnemen van calcium door de kaaiman.



Als bodembedekking voor het watergedeelte is aquariumzand zeer geschikt. Spoel dit wel eerst even goed uit, zodat alle stof en modder er af is. Verder kun je voor het landgedeelte kokosvezel gebruiken. Dit wordt vaak geperst in een blok verkocht en wordt ook wel gebruikt om planten in te stekken. Het materiaal is niet giftig en blijft lekker vochtig. Ook absorbeert het vieze geurtjes vrij goed. Andere opties zouden grind, schors en speelzand zijn.

 

Voor de inrichting van het terrarium kun je grote boomstronken gebruiken en stevige planten die de kaaiman niet om kan gaan walsen. Ook stenen en een schuilplaats zijn een leuke optie om te gebruiken. Sommige mensen maken gebruik van het filter dat in het water zit en laten het gefilterde water als een waterval weer de vijver in vallen. Het leukste is natuurlijk dat alles zo natuurgetrouw mogelijk is. Houd wel rekening met de inrichting van het verblijf, zodat jij er als verzorger veilig bij kunt komen om alles te verschonen.



Voeding

De Brilkaaiman is een echte carnivoor. Hij is totaal niet kieskeurig en zal alles eten wat leeft en beweegt. Let daarom ook op met het voeren of verschonen, dat hij jou niet als voedsel aan gaat zien. Het is erg belangrijk om de kaaiman een goede variatie aan voedsel aan te bieden. Kuikens zijn niet aan te raden als voedsel aangezien hier eigenlijk helemaal geen voedingswaarde in zit. De prooidieren kunnen met bot en al gevoerd worden, omdat hier calcium en vitamines uit gehaald kunnen worden. Bedenk je wel goed of je ze levend voedsel wilt gaan geven aangezien de dieren vrij happerig zullen worden als ze dit eenmaal krijgen. Onze ervaring is dat het voeren van dood voedsel aan de kaaiman de betere optie is. Hierdoor blijft het dier een stuk rustiger en is het risico op een beet veel kleiner. Voer een kaaiman nooit met de hand, maar gebruik altijd een tang. Hierdoor blijven jouw handen buiten het bereik. Ook het voer op een schotel/in een voederbak aanbieden is af te raden, omdat de meeste kaaimannen vrij lomp zijn en deze bakken wel eens omver stoten. Hierdoor belandt het vlees op de bodem van de bak, wordt niet opgegeten en gaat rotten. Hieronder vind je een lijst van voedsel wat de brilkaaiman mag eten.

  • Ratten
  • Muizen
  • Kipfilet
  • Vis
  • Insecten
  • Kippenpootjes
  • Kvv
  • Konijn

Dragon Dronten, Staalwijk 6A,

Dronten, Tel: (06) 17012226

Email: Dragondronten@gmail.com

BTW: NL002355422B43

KVK: 67848052