De luipaardgekko / Eublepharis macularius


In het wild komen luipaardgekkos voor in Afghanistan, India en Pakistan. De luipaardgekko's zijn geel tot goudachtig gekleurd met kleine bruinige tot zwarte stippen over de rug, hoofd en benen. De staart is vrij dik en is een combinatie van oranje, paarse en gele stukken. In gevangenschap worden deze dieren ook in vele andere kleuren gekweekt. De hagedis heeft grijze, verticale spleetogen. Het zijn zeer rustige hagedissen die rond de 25 centimeter groot worden. Door dit rustige karakter en de vrij makkelijke zorg is de luipaardgekko een goed reptiel voor beginnende houders. Deze dieren zijn nachtactief en zullen overdag dus slapen.

 

De dieren zijn over het algemeen vrij rustig.Als je het dier wilt hanteren kun je deze het beste op je vlakke hand duwen en rustig optillen. Bij luipaardgekko's zijn de jongere dieren vaak wat drukker dan volwassen dieren. Dus als je met een luipaardgekko begint denk daar dan goed over na.


Huisvesting

De Luipaardgekko kan zowel alleen als ook in groepsverband worden gehouden (één mannetje en meerdere vrouwtjes, of alleen maar vrouwen) in een terrarium van 60 cm breed, 40 cm hoog en 40 cm diep. Zet nooit meerdere mannen bij elkaar want de kans is groot dat ze zullen vechten.

 

Bij het houden van meer dan drie luipaardgekko's in een terrarium is een grotere ruimte nodig voor de dieren. Houd er rekening mee dat meer ruimte altijd beter is en je liever een te grote dan een te kleine bak in gebruik kunt nemen.

 



Omdat de luipaardgekko in zulke warme gebieden voorkomt moet de temperatuur in de bak onder de warmtelamp 35 graden zijn. In de rest van het terrarium mag de temperatuur lager zijn, met een minimum van 25 graden. Houd er dus rekening mee dat niet de gehele bak dezelfde temperatuur heeft. In de avond mag de temperatuur dalen tot kamertemperatuur. Verder heeft de luipaardgekko geen speciale Uv-lamp nodig.

 

Voor de luipaardgekko hoef je geen hogere luchtvochtigheid in het te terrarium te regelen. De luchtvochtigheid zoals die in de kamer aanwezig is, is voldoende voor ze. Waar wel rekening mee moet worden gehouden is dat de luipaardgekko graag een vochtig plekje heeft in zijn terrarium. Dit is erg belangrijk om volledig te kunnen vervellen en een zwanger vrouwtje kan daar haar eieren kwijt. Het makkelijkste kun je een schuilhutje met vochtig mos vullen en deze regelmatig bevochtigen.

 



Als bodembedekking is speelzand een goed materiaal. Niet alleen is zand de natuurlijke bodem voor de luipaardgekko, maar het is ook nog eens makkelijk te verschonen met een zeef. Pas op met grove bodembedekkers zoals houtsnippers. Hierin kunnen luipaardgekko's stikken of een verstopping door krijgen. Het terrarium kan verder naar wens worden ingericht met beplantingen en schuilmogelijkheden, deze zijn wel belangrijk aangezien de luipaardgekko zich graag overdag terugtrekt naar een donker plekje. Houd er rekening mee dat de luipaardgekko niet zo graag klimt als andere soorten gekko's, hoewel ze dit wel goed kunnen. In tegenstelling tot andere soorten gekko's zijn ze meer een grondbewoner.

 



Voeding

Luipaardgekko's zijn carnivoren en eten dus hoofdzakelijk dierlijk voedsel. Het is belangrijk te variëren in voedseldieren zodat het dier voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Hieronder vind je een lijst met voedsel wat de luipaardgekko mag eten. Geef de voeder insecten voor het opvoeren ook wat fruit! Dan krijgt je gekko nog meer vitamines binnen.

  • Huiskrekels
  • Meelwormen
  • Wasmotlarven
  • Pinkies
  • Blaptica Dubia
  • Zijderupsen
  • Ongevleugelde sprinkhanen
  • Buffalo wormen

Voedingssupplementen

Voor bijna alle reptielen zijn er voedingssupplementen. Deze zijn er om je dier een complete aanvulling op de vitamines en mineralen te geven.

 

Calciumpoeder is belangrijk voor de botopbouw en voorkomt rachitis. Er zijn twee soorten calciumpoeder, in de een zit vitamine D3 en in de andere zit het juist niet. D3 is de vitamine die er voor zorgt dat calcium kan worden opgenomen. D3 wordt onder andere gehaald uit een uvb-lamp.

 

Calciumpoeder met D3: Is niet nodig voor dagactieve reptielen die onder de juiste uvb-lamp zitten. Dit poeder wordt wel vaker gebruikt bij nachtactieve reptielen omdat deze reptielen vaak geen uvb-lamp hebben.

 

Calciumpoeder zonder D3: Wordt altijd gebruikt bij zowel dag- als nachtactieve reptielen. Zeker voor dagactieve reptielen geschikt omdat zij al genoeg D3 uit hun uvb-lamp kunnen halen. Te veel D3 kan zorgen voor een ernstige vergiftiging. 

 

Vitaminepoeder: Dit wordt gegeven als extra vitamines naast al het groente en fruit. Als je reptiel een goed gevarieerd menu heeft is hiervan weinig nodig. Zorg er voor dat je calciumpoeder en vitaminepoeder niet op de zelfde dag voert!


Dragon Dronten, Staalwijk 6A,

Dronten, Tel: (06) 17012226

Email: Dragondronten@gmail.com

BTW: NL002355422B43

KVK: 67848052