Zwart Witte Teju / Tupinambis merianae


Deze prachtige hagedis komt voor in Argentinië, het zuiden van Brazilië en gedeeltes van Uruguay. De teju kent vele ondersoorten. Zo heb je de blauwe, gouden en zelfs rode teju. Een volwassen teju wordt wel 120 centimeter lang en kan 15 tot 20 jaar oud worden. Denk dus goed na voordat je het dier aanschaft, hij zal een lange tijd bij je blijven. Het dier heeft dan flinke kaken en is vrij breed gebouwd. Met zijn vorktong kan hij geuren opnemen net zoals slangen dat doen.

 

De teju is een van de intelligentste reptielen die er zijn. Ze leren heel snel en zijn goed tam te maken als ze eenmaal door hun ondeugende puberteit heen zijn gekomen. Het is dus belangrijk dat je niet bang bent aangelegd voor deze dieren en ze niet laat merken dat je angst hebt.

 

Een van de belangrijkste kenmerken van deze dieren is dat ze een lange winterslaap nodig hebben. Dit houdt in dat het dier wel 3 tot 6 maanden gaat slapen. De temperatuur wordt dan omlaag gebracht en je ziet het dier de komende tijd niet meer. Als de winterslaap wordt overgeslagen is de teju na 5 tot 7 jaren al helemaal op en zal hij sterven. Het is dus zeker belangrijk voor het dier om hem een winterslaap te gunnen.


Huisvesting

Het is zeker mogelijk meerdere teju's bij elkaar te huisvesten. Zorg er dan wel voor dat er een mogelijkheid is om de dieren apart van elkaar te huisvesten mocht het toch fout gaan. Zet nooit twee mannetje bij elkaar want de kans is zeer groot dat ze gaan vechten.

 

Voor 1 tot 3 teju's heb je al gauw een verblijf nodig van 200cm x 100cm x 80cm. Maar hoe groter hoe beter!  Teju's zijn geen helden in het klimmen, en kunnen van een val al gauw hun rug breken. Let dus op dat het verblijf niet te hoog is en er geen te hoge klimobjecten aanwezig zijn.

 


De teju houdt van een temperatuur die 25 tot 30 graden oploopt. Onder de warmtespot mag het zelfs nog warmer zijn namelijk 45 tot 50 graden. Deze temperatuur is zo hoog omdat de teju een zeer dikke huid heeft waar de warmte moeilijk door heen komt.

 

Niet alleen de warmte komt moeilijk door deze huid, de hoognodige uvb moet hier ook doorheen komen. Gebruik daarom een goede uvb-lamp zoals Reptech of Solarraptor. Het voordeel van deze lampen is dat ze ook verwarmen. Zorg er voor dat er meerdere lampen naast elkaar hangen zodat ze het volledige dier verwarmen en niet alleen maar één gedeelte van het lichaam.

 


Als bodembedekker kan er gebruik gemaakt worden van gemalen kokosvezel of onbemeste potgrond. Dit laatste is erg belangrijk aangezien de meststoffen in potgrond schadelijk kunnen zijn voor je reptiel. Hierdoor kun je nog wat speelzand en stro mengen. Zo kan de teju lekker graven. Gebruik nooit houtsnippers ! Bij het inslikken van de snippers kunnen de dieren verstopping krijgen en hierdoor sterven.

 

Het inrichten van een verblijf voor de teju is een echte uitdaging. Planten, achterwanden, schuilgrotten, je kunt het zo gek nog niet bedenken of de hagedis sloopt het wel. Er kan gebruik gemaakt worden van boomstronken en stenen om het een beetje in te richten. Let op dat de boomstronken niet te hoog hangen.

 



Voeding

De teju eet zowel vlees als ook fruit. Het is een omnivoor met een voorkeur voor vlees. Een zeer gevarieerd dieet is erg belangrijk voor deze dieren om aan voldoende bouwstenen te komen. Over het eten van de teju kan calciumpoeder zonder vitamine D3 worden gedaan. Dit zorgt voor een gezonde botopbouw en groei. Dieren die dit niet krijgen zullen naarmate ze ouder worden last krijgen van botdistrofie (rachites). Dit betekent dat de botten vergroeien en oplossen. Hierbij zijn de uvb-lampen ook erg belangrijk. Zonder deze lampen kan het calcium niet goed worden opgenomen door het lichaam. Hieronder vind je een lijst van dingen die de teju mag eten. Let op met het voeren van levende voedseldieren. Als je van plan bent het dier tam te maken is dit zeker niet aan te raden, de teju kan je hand dan aanzien als levend voedsel.

Vlees

  • Kip
  • KVV
  • Vis
  • Kuikens (Zelden!)
  • Sprinkhanen
  • Blaptica Dubia

Fruit

  • Aardbei
  • Kers
  • Watermeloen
  • Mandarijn
  • Appel
  • Peer

Voedingssupplementen

Voor bijna alle reptielen zijn er voedingssupplementen. Deze zijn er om je dier een complete aanvulling op de vitamines en mineralen te geven.

 

Calciumpoeder is belangrijk voor de botopbouw en voorkomt rachitis. Er zijn twee soorten calciumpoeder, in de een zit Vitamine D3 en in de andere zit het juist niet. D3 is de vitamine die er voor zorgt dat calcium kan worden opgenomen. D3 wordt onder andere gehaald uit een uvb-lamp.

 

Calciumpoeder met D3: Is niet nodig voor dagactieve reptielen die onder de juiste uvb-lamp zitten. Dit poeder wordt wel vaker gebruikt bij nachtactieve reptielen omdat deze reptielen vaak geen uvb-lamp hebben.

 

Calciumpoeder zonder D3: Wordt altijd gebruikt bij zowel dag als nachtactieve reptielen. Zeker voor dagactieve reptielen geschikt omdat zij al genoeg D3 uit hun uvb-lamp kunnen halen. Te veel D3 kan zorgen voor een ernstige vergiftiging. 

 

Vitaminepoeder: Dit wordt gegeven als extra vitamines naast al het groenten en fruit. Als je reptiel een goed gevarieerd menu heeft is hiervan weinig nodig. Zorg er voor dat je calciumpoeder en vitaminepoeder niet op de zelfde dag voert.


Dragon Dronten, Staalwijk 6A,

Dronten, Tel: (06) 17012226

Email: Dragondronten@gmail.com

BTW: NL002355422B43

KVK: 67848052